facebook google +

Κουντουριώτου 149-151, κέντρο Πειραιά Δημοτικό Θέατρο

2104120029

stamataki@vsmile.gr

 

Vsmile gr

ελληνικα english

οδοντιατρος πειραιας

_______________

 

οδοντιατροσ ενηλικες οδοντιατρειο για παιδια αμεα

για
Ενήλικες

για
Παιδιά

για
ΑΜΕΑ

καπνισμα ζημια στα δοντια
ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

 

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ - SMILE DESIGN

οδοντιατρος λευκά σφραγίσματα
οδοντιατρος σφραγίσματα χωρίς τροχό
οδοντιατρος bonding δοντιών
οδοντιατρος άμεσες όψεις - edelweiss
οδοντιατρος όψεις πορσελάνης - lumineers
οδοντιατρος ολοκεραμικές αποκαταστάσεις
οδοντιατρος αποκαταστάσεις ζιρκονίου
οδοντιατρος οδοντική διακόσμηση - strass
οδοντιατρος λεύκανση
οδοντιατρος σοδοβολή

 

ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

 

ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΕΣ
ολικές - μερικές - επένθετες

οδοντιατρος επένθετες επί εμφυτευμάτων

 

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

οδοντιατρος θεραπεία ουλίτιδας
οδοντιατρος θεραπεία περιοδοντίτιδας

 

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

 

ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑ
οδοντιατρος διάγνωση
οδοντιατρος θεραπεία
οδοντιατρος sealants
οδοντιατρος φθορίωση

 

ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ

οδοντιατρος κινητοί μηχανισμοί - μασελάκια
οδοντιατρος ακίνητοι μηχανισμοί - σιδεράκια
οδοντιατρος αόρατη

 

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ
οδοντιατρος προστατευτικοί νάρθηκες

 

ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑ
οδοντιατρος απονεύρωση - θεραπεία
οδοντιατρος ανασύσταση με άξονα

 

ΕΞΑΚΤΙΚΗ
οδοντιατρος απλή εξαγωγή δοντιού
οδοντιατρος χειρουργική εξαγωγή δοντιού

 

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
οδοντιατρος ψηφιακή ακτινογραφία
οδοντιατρος ενδοστοματική κάμερα

 

 

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
οδοντιατρος νάρθηκας άπνοιας - ροχαλητού
οδοντιατρος αντιμετώπιση βρυγμού
οδοντιατρος αντιμετώπιση κακοσμίας
οδοντιατρος πρόληψη για εγκύους
οδοντιατρος πρόληψη - φροντίδα ΑΜΕΑ

 

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ
οδοντιατρος γενικές οδηγίες
οδοντιατρος ατομικό πρόγραμμα
οδοντιατρος στοματική υγιεινή για παιδιά
οδοντιατρος ιδέες για γονείς
οδοντιατρος προσοχή στις οδοντόβουρτσες
οδοντιατρος σεξ και στοματική υγεία


ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Αθώες και Επικίνδυνες βλάβες

Η στοματική κοιλότητα είναι η περιοχή το σώματος που δέχεται πρώτη και άμεσα, όλες τις βλαβερές ουσίες που παράγονται κατά την καύση του τσιγάρου. Η νικοτίνη και τα προϊόντα της, τροποποιούν την αντίσταση των ιστών στα μικρόβια, ενώ ταυτόχρονα η αύξηση της θερμοκρασίας μέσα στο στόμα, ελαττώνει τη ροή του σάλιου και επιτρέπει την αύξηση της μικροβιακής κινητικότητας.Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η εμφάνιση βλαβών, που άλλοτε είναι ήπιες και αθώες και άλλοτε πιο σοβαρές και επικίνδυνες, ακόμη και για τη ζωή του καπνιστή.

AΘΩΕΣ ΒΛΑΒΕΣ:

  • Xρωματισμός των δοντιών: τα δόντια αποκτούν καφεκίτρινες κηλίδες και σαφώς πιο σκούρα απόχρωση από αυτή που αρχικά είχαν. Το φαινόμενο είναι αναστρέψιμο με την βοήθεια της σοδοβολής και της λεύκανσης.
  • Μελάγχρωση του βλεννογόνου: εμφανίζεται συνήθως στoν βλεννογόνο των ούλων κυρίως γυναικών και υποχωρεί ή εξαφανίζεται με τη διακοπή του καπνίσματος.
  • Κακοσμία στόματος: προκαλείται ή επιδεινώνεται από τις ουσίες του καπνού και βελτιώνεται με τη διακοπή του.

ΗΠΙΕΣ ΒΛΑΒΕΣ:

  • Θερμικά εγκαύματα: εκδηλώνονται ως μικρές πληγές λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που αναπτύσσεται και εντοπίζονται κυρίως στην υπερώα.Υποχωρούν με τη διακοπή του καπνίσματος. 
  • Νικοτινική στοματίτιδα: εμφανίζεται με τη μορφή ερυθρών κηλίδων που εδράζονται σε λευκή επιφάνεια κυρίως στην υπερώα και αντιστοιχούν στη φλεγμονή που προκαλεί ο καπνός στα στόμια των μικρών σιαλογόνων αδένων. Υποχωρεί 1-2 μήνες μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

ΣΟΒΑΡΕΣ ΒΛΑΒΕΣ:

  • Περιοδοντίτιδα: το κάπνισμα σχετίζεται άμεσα με την βαρύτητα, εξέλιξη και υποτροπή της περιοδοντίτιδας, που προσβάλλει τους ιστούς που συγκρατούν τα δόντια, με αποτέλεσμα αυτά να αποκτούν κινητικότητα και πολλές φορές να καταλήγουν σε εξαγωγή.Χαρακτηριστικό γνώρισμα στους καπνιστές, είναι η απουσία ερυθρότητας, αιμορραγίας και οιδήματος των ούλων, γεγονός που δυσκολεύει τον καπνιστή να αντιληφθεί έγκαιρα το πρόβλημα και να απευθυνθεί στον οδοντίατρο.Οι καπνιστές παρουσιάζουν βαρύτερη και ταχύτερη εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου, μειωμένη ανταπόκριση στη θεραπεία και αυξημένη πιθανότητα υποτροπής σε σχέση με τους μη καπνιστές. Έρευνες δείχνουν ότι αν το κάπνισμα διακοπεί πριν την έναρξη της περιοδοντικής θεραπείας, τότε η ανταπόκριση των ιστών είναι πολύ καλύτερη και φτάνει τα επίπεδα των μη καπνιστών.
  • Περιεμφυτευματίτιδα: η μακροχρόνια επιβλαβής δράση του καπνού στους ιστούς του στόματος, επιβαρύνει το αμυντικό σύστημα και τους μηχανισμούς επούλωσης που περιβάλλουν τα εμφυτεύματα, με αποτέλεσμα αρκετές φορές να εμφανίζονται δυσανεξία και οιδήματα κατά την τοποθέτησή τους. Σημαντικότερη όμως είναι η συσχέτιση του καπνίσματος με την βαρύτητα και εξέλιξη της περιεμφυτευματίτιδας, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην απώλεια των εμφυτευμάτων. Η άμεση διακοπή του καπνίσματος πριν την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και η καλή συντήρησή τους, αυξάνουν την βιωσιμότητά τους σε χρονικά όρια αντίστοιχα με των μη καπνιστών. 
  • Τερηδόνα: το κάπνισμα δεν δημιουργεί άμεσα τερηδόνα, αλλά έμμεσα, καθώς η μειωμένη ροή σάλιου στους καπνιστές,  οδηγεί στην εμφάνιση ξηροστομίας που με τη σειρά της ευνοεί την ανάπτυξη τερηδόνας. Ο κίνδυνος ανάπτυξης τερηδόνας αυξάνεται σε αυτούς που μασούν καπνό, καθώς τις περισσότερες φορές για λόγους ευγευσίας περιέχει μικροποσότητες ή υποκατάστατα ζάχαρης, που είναι ο κυριότερος αιτιολογικός παράγοντας της τερηδόνας. 

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΒΛΑΒΕΣ:

Το κάπνισμα έχει στενή αιτιολογική σχέση με την εμφάνιση προκαρκινικών και καρκινικών βλαβών στην περιοχή της στοματικής κοιλότητας. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία το 90% των ατόμων με τέτοιου είδους βλάβες, έχουν κάνει χρήση καπνού σε κάποια του μορφή.
Οι καπνιστές έχουν 10-15 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο συγκριτικά με τους μη καπνιστές, ο οποίος τριπλασιάζεται αν το κάπνισμα συνδυαστεί με τη χρήση αλκοόλ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι καπνιστές που νόσησαν και συνέχισαν να καπνίζουν, εμφάνισαν ξανά δεύτερο πρωτοπαθή καρκίνο σε άλλη θέση (στοματική κοιλότητα, φάρυγγα, λάρυγγα, πνεύμονα) σε ποσοστό περίπου 6%.
Μετά από πρόσφατες μελέτες πιθανολογείται ότι το κάπνισμα συνεργεί με τον ιό των θηλωμάτων ΗPV, στην εμφάνιση καρκίνου του στόματος. Ο HPV μεταδίδεται στο στόμα με στοματογεννητική επαφή και τα στελέχη που ενοχοποιούνται περισσότερο είναι τα 16 και 18.

  • Προκαρκινικές βλάβες: είναι βλάβες που ενδέχεται να εξελιχθούν σε καρκίνο. Η λευκοπλακία είναι η συνηθέστερη  από αυτές. Πρόκειται για μια λευκή επιφάνεια στο στοματικό βλεννογόνο, που εντοπίζεται συνήθως στην περιοχή της παρειάς. Ακόμα πιο επικίνδυνη είναι αν συνυπάρχει με ερυθρή πλάκα (ερυθροπλακία). Η οριστική διακοπή του καπνίσματος οδηγεί σε βελτίωση της κατάστασης ή ακόμα και σε πλήρη υποχώρηση σε ποσοστό άνω του 50%. Η μείωση του καπνίσματος έχει πολύ μικρά ποσοστά βελτίωσης που δεν ξεπερνούν το 3%.Οι προκαρκινικές βλάβες που δεν διαγνώσκονται και δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα, μεταπίπτουν συνήθως σε καρκινικές.
  • Καρκινικές βλάβες: πρόκειται για προκαρκινικές εστίες στις οποίες συνέβη εξαλλαγή ή βλάβες που εμφανίστηκαν κατευθείαν σε υγιές έδαφος με τη μορφή πληγής, όγκου ή μυρμηγκιάς. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ενδέχεται να μην δίνουν συμπτώματα, με αποτέλεσμα να μην γίνονται έγκαιρα αντιληπτές από τον πάσχοντα.Εντοπίζονται κυρίως στη γλώσσα, στην παρειά και στο έδαφος του στόματος και λιγότερο συχνά στα ούλα. Η διακοπή του καπνίσματος για πάνω από πέντε έτη, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου κατά 30% και για πάνω από δέκα έτη κατά 50%.


ΣΤΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΕ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ:

Η όλοκληρωμένη στοματολογική φροντίδα στους καπνιστές πρέπει να περιλαμβάνει ένα πρόγαραμμα ενημέρωσης, πρόληψης και θεραπείας. Η επιτυχία του προγράμματος στηρίζεται κυρίως στην δραστηριοποίηση του καπνιστή και εφαρμογή εκ μέρους του όλων όσων του συστήσει ο οδοντίατρός του.
Εημερωθείτε για το πρόγραμμα στοματολογικής φροντίδας, που εφαρμόζουμε στο οδοντιατρείο VSmile Πειραιά.

 

Οδοντίατροι Πειραιά

 

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΟΥΤΑΚΙΑ

 

 Επικοινωνήστε με το οδοντιατρείο VSmile και

ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΣΑΣ!
   

οδοντίατρος Πειραιά

Σταματάκη Βασιλική, DDS / Χειρουργός Οδοντίατρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά 
Κουντουριώτου 149-151, κέντρο Πειραιά Δημοτικό Θέατρο / 2104120029 / stamataki@vsmile.gr
 
Χειρουργός Οδοντίατρος Aισθητικής, Επανορθωτικής και Αθλητικής Οδοντιατρικής - Smile Design / Eμφυτεύματα
Αντιμετώπιση πόνου / Οδοντιατρική πρόληψη και φροντίδα για ενήλικες, εφήβους, παιδιά, ΑΜΕΑ, εγκύους, αθλητές 
Οδοντιατρικός τουρισμός / Oδοντιατρικές υπηρεσίες για όλες τις περιοχές σε Πειραιά, Αττική, επαρχία, νησιά, εξωτερικό
 
 Stamataki Vassiliki, DDS / dental clinic / vsmile / Greece

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ, DDS

Χειρουργός Οδοντίατρος Αισθητικής, Επανορθωτικής και Αθλητικής Οδοντιατρικής

 

ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 149-151

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ: 210 4120029

email: stamataki@vsmile.gr

 

Αριθμός αδείας ασκήσεως επαγγέλματος :
Υ.14402 (11 / 06 /1999)

Αριθμός μητρώου ΟΣΠ : 1981

 

facebook vsmile google plus vsmile four square

© Copyright 2019 Βασιλική Σταματάκη, με κάθε επιφύλαξη παντός δικαιώματος

website design :: smile tech